www.ujszeged.hu
2017. Enyészet hava (November) 23.-a - Kelemen, Klementina neve napja.      Nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés


Mátyás Szabolcs - Illik tudnom, mert magyar vagyok (PFD - 1.2 MB)

Hírlevél

e-mailcím:


Hírlevéltár
(korábbi hírlevelek)


A Magyar Királyság domborzati terképe
(A terkép rákattintva nagyítható)

Akiben csordogál egy csöppnyi magyar vér, illő, hogy megismerje Thuróczy János: A Magyarok Krónikája művét.
A képre kattintva meghallgathatja.
Hallgassa hát mindenki saját értelme, hite és azonosságtudata szerint!

Hírlevéltár

2009-06-11 - KALANDOZÁS A TÖRTÉNELMI MAGYARORSZÁG BORVIDÉKEIN

KALANDOZÁS A TÖRTÉNELMI MAGYARORSZÁG BORVIDÉKEIN

A hagyomány szerint Kölcsey hosszan töprengett a Hymnus írása folyamán, hogy Tokaj, vagy Ménes szőlővesszein csepegtette a Mindenható a nektárt. Tehette is, mert akkoriban e két magyar borvidékünk valóban vetekedett egymással. A kadarka szőlőből aszút is készítettek Arad hegyalján.
Az oláh megszállás évtizedeiben, de különösen a bolsevik terror idején "tömegborok"-at gyártottak itt a szocialista Románia torkosainak.

A ménesi vörös magyar aszú már újra terem, bár még sok a dolog vele...

A magyargyilkos rasszista mészárlásáról elhíresült - így ma már oláj többségű - Nagyenyeddel szemközti Csombordon rizlinget érlelnek ma is. Hajdan egy remek szőlőfajta gyűjteménye is volt az itteni borgazdaságnak, de a félreértelmezett privatizáció megsemmisítette azt is...

De változnak az idők, az Erdélyi borok is élednek. Bár sok az oláj tulaj az erdélyi magyar földeken, de még él a magyar bor Erdélyországban is. Ismerjük meg hát őket, hogy tudatos vásárlásunkkal is segíthessük fönnmaradásukat és az elszakított borvidékeink fölvirágzását!

A Szögedi Védegylet szeretettel ajánlja figyelmükbe az alábbi programot!


A Rendezvényház Kht. meghívja Önt és kedves családját a
KALANDOZÁS A TÖRTÉNELMI MAGYARORSZÁG BORVIDÉKEIN
című elõadássorozat következõ estjére az újszegedi Rendezvényházba (Közép fasor 1-3.)

2009. június 12-én 18 órára borkóstolóval egybekötött

Ízlelő Erdély-hegyalja boraiból című előadására.

Közreműködik:
Mód László néprajzkutató
Dr. Simon András egyetemi adjunktus
Dr. Csávossy György nyugalmazott egyetemi tanár,
A Magyar Bor Akadémia örökös tagja
András Emil a nagyenyedi Logos Pincészet tulajdonosa
Györffy Jenõ aranyérmes borász, kertész mérnök

A rendezvényen nagyenyedi pincészetek borait kóstolhatják.

Belépõ: 300 Ft

plakát:





Csonkországunkban a "szabad"-nak gúnyolt sajtót a pártsajtótermékek uralják, melyek a Haza becsülete elé kiszolgált, vagy megbízó pártjaik érdekeit helyezik. E fősodratú sajtó persze pártérdeke(k) szerint szól, vagy hallgat. Amennyiben Ön ezeket részesíti előnyben, úgy örömmel vesszük leiratkozását a hírleveleinkről. LEIRATKOZÁS ITT!

 

Kilófaló sütemények

Tóth Béla: Szeged vidámítása I-II.

Bogár László - Lefelé a létezés lejtőin

Kanyó Ferenc: Világháborúk szegedi hősi halottai

Varga András: A régi Szeged

Földbeszántott keserűség avagy az utolsó barázda

Ehető virágok

Péter László: Szegedi tudósítások

Győri Szabó Róbert: Kisebbség, autonómia, regionalizmus

Monostori László: Nándorfehérvár emlékezete, 1456-2006

Móra Ferenc: Írások Csókáról

10 nap az Iszlám Államban

Gulyás László : Edvard Bened

Dr. Darázs Sándor: A Szegedi Konzervgyár története

Pálfi Sándor - Tóth Béla: Szegedi hajók a Tiszán, Dunán, Dráván, Száván

Oláh Miklós: A Csillagépület

Péter László: Csongrád megye irodalmi öröksége

Bioételek gabonából

Bogár László : Bokros újratöltve

Kovács Teréz: Szegedi képes szakácskönyv