www.ujszeged.hu
2024. Kikelet hava (Március) 29.-e - Auguszta, Bertold neve napja.      Nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés


Mátyás Szabolcs - Illik tudnom, mert magyar vagyok (PFD - 1.2 MB)

Hírlevél

e-mailcím:


Hírlevéltár
(korábbi hírlevelek)


A Magyar Királyság domborzati terképe
(A terkép rákattintva nagyítható)

Akiben csordogál egy csöppnyi magyar vér, illő, hogy megismerje Thuróczy János: A Magyarok Krónikája művét.
A képre kattintva meghallgathatja.
Hallgassa hát mindenki saját értelme, hite és azonosságtudata szerint!

Újszeged logo

Hírlevéltár

2021-12-29 - A kholészterin pongyolábban koleszterin meg a csökkentése

Karácsonykor meg az „ünnepek” alatt néhány kilót mindannyian fölszedünk...
Sokan a koleszterint kezdik emlegetni ilyenkor, pedig nem ez a kedves alkotóelemünk a bűnös !
Hiszen minden böjtöt elfekedtünk, és az edzőtermek meg a fürdők nyitvatartása is népellenes, így marad a tunyulás !!! 

A kholészterin pongyolábban koleszterin meg a csökkentése...

kholészterin antihellén pongyolán koleszterin (C27H46O) egy szteránvázas vegyület, amely minden emberi és állati sejtben is megtalálható.
Tehát nem „gonosz” anyag, hanem éppenhogy nagyon is természetes ! Sőt teljességgel életfontosságú ! A kholészterin alapvető élet-elemünk !!!

Cholesterol-3d.png

kholészterin pálciváza azaz pálci(ka)modellje

Kholészterin nélkül nincsen élet !!!

Különösen nagy mennyiségben fordul elő bizonyos szerveinkben, mint pl. az idegrendszerben, az epében meg a mellékvesében.
Az epéről nyerte a nevét is: kholé (χολή) görögül ‘epe’, második tagja pedig a sztereosz (στερεός) ‘kemény’, ‘szilárd’ jelentésben az állagára utal.
Ekként a kholészterin annyit jelent, mint ‘epekeménye’. Ezt a keménykedést az indokolja, hogy a nevét adó francos zsírmesternek,
Michel-Eugène Chevreul-nek nem sikerült e zsírszerű anyagot szappanná lágyítania (elszappanosítania), így az továbbra is kemény maradt.
Végtére is ez az élettani szerepe: a sejthártyák (hájainak) keményítése.

Michel Eugène Chevreul.jpg

Michel Eugène Chevreul (1786-1889), franci(a) vegyész, a kholészterin keresztapja. Az ezermester orvosutód,
a szappankészítés, a gyertyagyártás szakértője, a Gobelin-gyár igazgatója, a zsír- és olajsavak (pl. sztearin) fölfedezője,
az „epekeménye” (el)nevezője. Élt több mint 102 alkotó évet.

Kholészterint a szervezet minden sejtje előállítja, a legnagyobb mennyiségben a máj. (Ott terem az epe is!)
A sejthártyák felépítésében és keményítésében, azazhogy keménységének szabályozásában van alapvető szerepe.
Ha érett ésszel ma neveznénk el, az epéskedés helyett inkább hártyálkodnunk illene. Valahogy ekképpen: membroszterin !

Mozgásszegény, eltunyult, így elhízott korunkban a kholészterin-csökkentés már társadalmi rögeszmévé vált.
A kholészterin-csökkentés első lépése pedig egy ősi élet-elv újrafölfedezése és követése: a mozgás !!!

A kholészterin pongyolábban koleszterin meg a csökkentése < Katt ide!





Csonkországunkban a "szabad"-nak gúnyolt sajtót a pártsajtótermékek uralják, melyek a Haza becsülete elé kiszolgált, vagy megbízó pártjaik érdekeit helyezik. E fősodratú sajtó persze pártérdeke(k) szerint szól, vagy hallgat. Amennyiben Ön ezeket részesíti előnyben, úgy örömmel vesszük leiratkozását a hírleveleinkről. LEIRATKOZÁS ITT!

 

Tóth Béla: In prigione

Földbeszántott keserűség avagy az utolsó barázda

Péter László: Mindenkor csak feléd nézek, Szeged

Kilófaló finomságok

Péter László: A város cselédje

Bogár László - Hálózatok világuralma

Péter László: József Attila Szegeden

Csemer Géza: Löffler-bolt, az a régi szép...

Harmatszedés égi mezőkön

Oláh Miklós: A Csillagépület

Veress D. Csaba: A szegedi vár.

Bioételek gabonából

Kecske ételek

Ozsváth Gábor Dániel - Ozsváthné Csegezi Mónika: Szeged város főmérnökeinek és Mérnöki Hivatalának krónikája

Az élő Árpádok

Magyarország felszámolása

Monostori László: Nándorfehérvár emlékezete, 1456-2006

Juhász Antal: A szegedi táj vonzásában

Manipulált mértéktelenség

Ehető virágok