Nap (június) hava 5.-e

1422 - Zsigmond király megerősítette egyrészt a szegediek országos szabad mozgásának jogát, másrészt a város lakóinak vám- és adómentességét.

1474 - IV. Sixtus pápa intézkedett, hogy a szegedi Szent Miklós templom megkapja azt a város környéki szőlőt, melyet egy szegedi polgár adományozott az egyháznak.

1880 - Szeged és Újszeged egyesül
Az öreg Szegeddel szemközt a Tiszán túli terület hajdan, mint ahogyan az öreg híd lábánál álló tér - a Torontál tér - is erre emlékezik, már torontáli terület volt. A Trianonnál megcsonkított, majd nevében is elpusztított ezeréves vármegyénknek kevés emléke maradt. A hajdan e Torontál vármegyéhez tartozó Újszeged - száz esztendőn át független mezőváros - 1880. június 5.-én egyesült Szegeddel, és vált Szeged városrészévé, üdülőövezetévé. 

1925 - Boros József sebészorvos, a városi közkórház igazgatója, amatőr sportrepülő a szegedi repülőtértől nem messze szörnyethalt, amikor a repülőgép, melyen utasként tartózkodott, lezuhant. A pilóta, egy gyakorlott repülős, szintén életét vesztette. Boros József nevét ma utca őrzi, emlékműve a Kossuth Lajos sugárúton, a kórház előtt látható.


Szerkesztette: Dr. Szabó László - a korabeli napilapok alapján, Kristó Gyula és Vágvölgyi Zoltán Csaba munkája nyomán...
Ajánlott olvasmány: Szeged történeti kronológiája a kezdetektől 1944-ig (Szerk.: Kristó Gyula. Somogyi-könyvtár, Szeged, 1992)
Valamint - Vágvölgyi Zoltán Csaba : Szegedi évfordulók