Mag (október) hava 5.-e

1686 - A császári-királyi csapatok kiűzték a törököket Szeged akkori városmagjából, a Palánkból. A sereg vezetőjét, De la Vergne tábornagyot már a második ágyúlövés olyan súlyosan megsebesítette a vállán, hogy néhány nappal később meghalt.

1848 - 1848. - Kossuth mint a Honvédelmi Bizottmány elnöke alföldi toborzó útja során szabadon engedte a Szegedi vár ötszáz olasz foglyát, közülük sokan fogtak fegyvert az olasz légió katonájaként a közös ellenség ellen.
Ajánlott olvasmány:

Tóth Béla: In prigione
Olaszok a szegedi várban

1981 - Szegeden a Tisza Szállóban megtartották Vántus István Concerto Grosso című művének ősbemutatóját.

1997 - A Franciahögyön letették a Dugonics András Piarista Gimnázium alapkövét. Az épületet 1999 augusztusában adták át.

1999 - Az e napra virradó éjszakán a Virág Cukrászda bérlője, a Kis Virág Cukrászda tulajdonosa, Szervánszky László soltvadkerti cukrász bezárta mindkét üzletet és magával vitte a teljes berendezést. Évekig tartott, mire a cukrászdák helyzete - átmenetileg - rendeződött.

2007 - Átadták az új klinika sürgősségi betegbefogadó részlegét.


Szerkesztette: Dr. Szabó László - a korabeli napilapok alapján, Kristó Gyula és Vágvölgyi Zoltán Csaba munkája nyomán...
Ajánlott olvasmány: Szeged történeti kronológiája a kezdetektől 1944-ig (Szerk.: Kristó Gyula. Somogyi-könyvtár, Szeged, 1992)
Valamint - Vágvölgyi Zoltán Csaba : Szegedi évfordulók