www.ujszeged.hu
2024. Szelek hava (Április) 27.-e - Zita, Mariann neve napja.      Nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés


Mátyás Szabolcs - Illik tudnom, mert magyar vagyok (PFD - 1.2 MB)

Hírlevél

e-mailcím:


Hírlevéltár
(korábbi hírlevelek)


A Magyar Királyság domborzati terképe
(A terkép rákattintva nagyítható)

Akiben csordogál egy csöppnyi magyar vér, illő, hogy megismerje Thuróczy János: A Magyarok Krónikája művét.
A képre kattintva meghallgathatja.
Hallgassa hát mindenki saját értelme, hite és azonosságtudata szerint!

Újszeged logo

Bálint Sándor: A szegedi paprika
25 cm x 18 cm

A könyv címe: A szegedi paprika
A könyvhöz kapcsolódó név/nevek:
Bálint Sándor (Szerző)
Obermayer Ernő (Lektor)
Benedek László (Lektor)
Hoffmann Tamás (Lektor)
Kiadó: Akadémiai Kiadó
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 1962
Kötéstípus: Vászon
Oldalszám: 138
Nyelv: Magyar
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Tartalom: Olvasható

Fülszöveg: Bálint Sándor, a szegedi egyetem tanára, Szeged múltjának és népéletének ismert kutatója legújabb könyvében a város világhírű különlegességéről, a pap...

Paprika:
A magyar nyelvben használatos szóalak közvetlenül a szláv papar (bors) kifejezésből ered; régen még a törökbors (Erdélyben: pogánybors) megnevezés volt általános, ami az átvétel balkáni irányát és a paprika borsot helyettesítő, pótló tulajdonságát rejti magában. Bálint Sándor érdekességként egy „tudákos névmagyarázatot" (ma úgy mondanánk: népetimológiát) is felidéz a Szeged melletti Röszkéről, mely szerint a paprika terjesztésében a papok úgy mutattak példát, hogy maguk is fogyasztották a meglehetősen csípős fűszernövényt, s eközben igencsak könnyeztek. A paprika szó eszerint a pap-ríkató kifejezésből ered... (Simon András)

 

Balázs Imre: Béketelep története

Az Adriától Amerikáig

Dr. Darázs Sándor: A Szegedi Konzervgyár története

Mr. Trianon

A hű folyó

Tápai Antal : Életutam

Szárnyas ételek

Bogár László - Lefelé a létezés lejtőin

Hiper- és hipoaktivitás, figyelemzavar

Bogár László - Magyarország és a globalizáció

Dr. Lázár György: Visszaemlékezés a nagy árvíz napjaira

Kecske ételek

Tömörkény István: Hétről hétre

Oláh Miklós: Fejezetek a szegedi várbörtön történetéből

Ehető virágok

Péter László: Szegedi tudósítások

Péter László: Néprajz, népműveltség

Raffay Ernő - Szabadkőműves béklyóban Ady Endre

Kilófaló lakomák

Gyökerek és fények