www.ujszeged.hu
2018. Föld hava (Szeptember) 26.-a - Jusztina, Kozma, Damján neve napja.      Nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés


Mátyás Szabolcs - Illik tudnom, mert magyar vagyok (PFD - 1.2 MB)

Hírlevél

e-mailcím:


Hírlevéltár
(korábbi hírlevelek)


A Magyar Királyság domborzati terképe
(A terkép rákattintva nagyítható)

Akiben csordogál egy csöppnyi magyar vér, illő, hogy megismerje Thuróczy János: A Magyarok Krónikája művét.
A képre kattintva meghallgathatja.
Hallgassa hát mindenki saját értelme, hite és azonosságtudata szerint!

Torontál

Torontáli szövés

A szőnyegszövés módszerei között kiemelkedő és egyedi a torontáli szövés. Az ősi hagyományokat őrző "nomád", azaz szittya szőnyegek többsége ezzel a megoldással készült. A pusztajáró népek ősi szövési tudása és gyakorlata nálunk ezer éven át Torontál vidékén (Torontál vármegyében) maradt fönn. Innen a mai magyar neve.

A torontáli szövésben a vetülékek nem haladnak végig a szövetben széltől–szélig, hanem sajátos színmezőket alkotnak, ezek határán visszafordulnak, és így alakítják ki a jellegzetes mintákat. A legegyszerűbb megoldás az, ha a színmezők határain a vetülékek nem kapcsolódnak össze, így a határokon rések keletkeznek. Ezek nem lehetnek 1-1, 5 cm-nél nagyobbak, mert a szőnyeg vagy takaró sérülékennyé válik.

Kékfestő Múzeum
(Pápa)


Szövés szövőkereten

 

 

Aki Európából (is) látta Magyarországot...

Síklaky István - Létbiztonság és harmónia

Firbás Zoltán: Szeged Panorámatérkép

Tóth Béla: In prigione

Manipulált mértéktelenség

Bogár László - A rendszerváltás bukása

Magyarország, a vonakodó csatlós

A magyar név megint szép lesz... (szerk: Földesi Ferenc)

Lányi András: Az ember fáj a földnek (Utak az ökofilozófiához)

Lengyel András: „Közkatonái a tollnak...”

Péter László: Szegedi számadás

Péter László: A város cselédje

A hű folyó

Helyünk és sorsunk Európában

Péter László: Kálmány Lajos

Bogár László - Lefelé a létezés lejtőin

Polner Zoltán: Csillagok tornácán

Raffay Ernő - Szabadkőműves béklyóban Ady Endre

Kilófaló sütemények

Kenyér és Bor